Радан Кънев: Реформаторите излъгаха избирателите, коалицията е изчерпана
Радан Кънев: Реформаторите излъгаха избирателите, коалицията е изчерпана / БГНЕС

Реформаторският блок излъга избирателите си, че влизайки в управлението ще успее да  наложи провеждането на сериозни реформи. Това заяви председателят на "Демократи за силна България" Радан Кънев пред участниците в Националното съвещание на партията.

Той обясни, че вместо да са единни, партиите в РБ са се надцаквали в преговори с ГЕРБ за назначения в администрацията.

"Заради липсата на единство в реформаторската десница и моментите на откровена неискреност на част от нейните представители, в рамките на година РБ нямаше нито силата, нито волята да наложи реформи и на практика излъга своите избиратели", посочи Кънев.

Отделните партии в РБ са допуснали конкуренцията и егоизмът да надделеят, заяви той.

Радан Кънев готви нов десен политически проект

Анализирайки участието на ДСБ в управлението през последната година, Кънев посочи, че сериозни реформи са направени само в здравеопазването, външната политика и отбраната.

Като провал обаче той открои "всичко останало" - административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

Според лидера на ДСБ България от сряда до петък се управлява прилично, но в дългосрочен план - не. Европейските фондове създават тежка зависимост от външно финансиране, така че кредитната зависимост не е случайност, а тенденция.

"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", посочи още Кънев.

Пред съпартийците си днес Радан Кънев представи и идеята за нов десен проект. Към момента ДСБ е в опозиция, но е част от блока, а решението за бъдещето й ще се вземе на национално събрание, вероятно през март, поясни лидерът.

Той изтъкна, че новият десен проект няма нищо общо с коалицията Реформаторски блок, която е изчерпана.

„За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ", подчерта Кънев и запита: „Готови ли са от ДСБ да застанат зад този проект".

"България има много малко време, година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че Реформаторски блок ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи. В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство", призна Радан Кънев.

За президентските избори, които предстоят Кънев бе лаконичен:

"Не знам дали ще има предсрочни парламентарни избори, това не зависи от нас, но сигурните избори са президентските и те не бива да се подценяват. Президентът има достатъчно сериозни правомощия, за да повлияе на някои сектори в страната", убеден е Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ се спря накратко и на външните предизвикателства пред България.

"Трябва да инвестираме в сигурност и отбрана. А новият президент трябва да е алтернатива и коректив на управлението на ГЕРБ, ДПС и АБВ, на безконтролното управление. Ако тази задача изисква да издигнем президент - ще издигнем, ако изисква да подкрепим президент - ще подкрепим", подчерта той в края на доклада си пред актива на ДСБ.